Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je u nás tak drahé volání?

Podle novinových titulků, ale zejména při pohledu na každoměsíční vyúčtování se zdá být situace na českém telekomunikačním trhu, poměrně tristní. Stačí se podívat na ceny za volání v okolních zemích a zřejmě se většině z nás začne otevírat pomyslná kudla v kapse. Asi těžko nás uchlácholí srovnávací indexy Českého telekomunikačního úřadu, protože každého jednotlivého z nás zajímají především vlastní peníze. To, že podnikatelé a lidé, kteří se nebojí s operátory smlouvat, mají ceny za volání v relativně rozumné výši, ale naprostá většina občanů, zejména důchodců a dalších „obyčejných“ lidí, pouze čeká, co jim operátor nabídne, určitě tyto lidi neuspokojí. Jistě jsme tržní ekonomika a trh má určovat ceny, avšak trh elektronických komunikací nevytváří a ani nemůže vytvářet úplné tržní prostředí, neboť je přirozeně technicky limitován. V této situaci by měl svou roli plnit regulátor, kterým je u nás Český telekomunikační úřad.

Z vlastní zkušenosti vím, že se zaměstnanci Českého telekomunikačního úřadu až na výjimky neflákají, a že většině z nich nechybí odborná zdatnost. Problém je v jiné věci, ČTÚ je i na české poměry extrémně rigidní a formalistický, přičemž často se místo řešení problémů hledají důvody, proč určité věci je nemožné řešit. Mnohé problémy se řeší značně formalisticky s mizivým efektem. Úsilí zaměstnanců tohoto Úřadu tedy často není zaměřeno primárně na výsledek, ale především na dodržování stanovených formálních postupů.

Je zřejmé, že při jednání orgánů státní správy, tedy i regulátora trhu elektronických komunikací platí obecná zásada, že co není zákonem výslovně povoleno, to příslušný úřad činit nemůže. I přesto však Český telekomunikační úřad není zcela bezzubý. Legislativa Českému telekomunikačnímu úřadu dává mnohé pravomoci. Úřad například může operátorům uložit rozhodnutím, aby provedli změnu smlouvy nebo jejího zveřejněného návrhu o poskytování služeb elektronických komunikací, je-li v rozporu se zákonem o elektronických komunikacích nebo prováděcími právními předpisy k tomuto zákonu nebo v rozporu se zákonem obsahujícím pravidla ochrany spotřebitele, a to z důvodu nekalých, klamavých nebo agresivních obchodních praktik nebo z důvodu diskriminace spotřebitele. Za celou dobu platnosti tohoto ustanovení (dříve bylo oprávnění měnit pouze všeobecné podmínky operátorů) však bylo toto oprávnění využito pouze jednou.

Mezi další nástroje, které mohou efektivně regulovat trh elektronických komunikací, patří mimo jiné rovněž stanovování podmínek při aukcích kmitočtů a rovněž oprávnění ČTÚ vymáhat plnění stanovených povinností operátorů formou udělování pokut ve správních řízeních.

S ohledem na shora uvedené se domnívám, že ČTÚ by měl více využívat zákonných opatření a trh elektronických komunikací více regulovat.

Domnívám se, že aby došlo ke změně fungování tohoto regulačního úřadu, je nutné, aby tento začal fungovat více pružně. Prvním krokem k tomuto cíli by měla být zejména obměna vedení ČTÚ včetně předsedy, tak aby byli za členy Rady ČTÚ jmenováni lidé z pohledu odborných znalostí a nikoliv pouze za „politické zásluhy“, kdy tento orgán ještě donedávna (s výjimkou jmenování pana Malého) sloužil spíše jako „trafika“ pro vysloužilé politiky. Rovněž je s podivem, že v Radě, která je vrcholným orgánem tohoto Úřadu, není například ani jediný člen s právnickým vzděláním.

Nové vedení ČTÚ by jistě mohlo přinést „svěží vítr“ do tohoto formalismem přesyceného Úřadu. Jsem přesvědčen, že občané tohoto státu si zaslouží, aby regulátor v oblasti moderních technologií byl pružný a zároveň v mezích zákona skutečně plnil svou regulační funkci. Příkladem z nedávné doby nám může být nedaleké Polsko.

Závěrem jen dodávám, že naděje umírá poslední a snad se i na trhu elektronických komunikací začne blýskat na lepší časy.

Autor: Lukáš Korych | neděle 26.8.2012 7:45 | karma článku: 17,48 | přečteno: 1221x
  • Další články autora

Lukáš Korych

Imigranti za hranicemi EU a před hranicemi ČR

V poslední době se poměrně často skloňovaným tématem stala vlna přistěhovalců, směřujících za hranice Evropské unie.

30.6.2015 v 18:02 | Karma: 16,22 | Přečteno: 642x | Diskuse| Hyde park

Lukáš Korych

Jak dál se stadionem pod lízátky

Již několik let se v Hradci Králové, občas i celkem vášnivě, hovoří o výstavbě nového fotbalového stadionu, avšak realizace bohužel zatím silně pokulhává. Tento projekt zároveň provázejí debaty o tom, zda součástí výstavby stadionu má či nemá být obchodní centrum. Finální tečkou v poslední době pak bylo odstoupení investora od výstavby fotbalové arény.

7.9.2014 v 3:38 | Karma: 7,84 | Přečteno: 473x | Diskuse| Hradec Králové

Lukáš Korych

Razie na Úřadu vlády aneb co to znamená

Včerejší den mediální téma, týkající nenarozených paterčat a následně povodní zastínila nová kauza a to policejní razie na mnoha místech České republiky, včetně Úřadu vlády. V současné době se dozvídáme a ještě budeme dozvídat, co vedlo orgány činné v trestním řízení k tak razantnímu zásadu v nejvyšších patrech české veřejné správy, potažmo politiky, avšak opozice již halasně deklaruje, že je třeba, aby ministerský předseda podal demisi, byla rozpuštěna Poslanecká sněmovna a vypsány nové volby.

14.6.2013 v 18:35 | Karma: 12,74 | Přečteno: 648x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Korych

Jak se točí a budou točit peníze Evropské unie

V souvislosti s některými kritickými ohlasy na můj předešlý příspěvek „Evropské prostředky a jak je využít“, považuji za nutné některé své názory blíže vysvětlit. V obecné rovině rozhodně nejsem příznivcem dotací, neboť zcela evidentně „pokřivují“ trh a vedou k preferenci pouze určitých odvětví či oborů. Na druhou stranu jsou oblasti, které se bez dotací těžko obejdou. Podle mého názoru však dotace obecně nejsou vhodné k podpoře podnikatelského prostředí, přičemž v této oblasti by mělo docházet spíše k vytváření příznivého podnikatelského prostředí a ke snižování zbytečné administrativní zátěže.

15.3.2013 v 16:39 | Karma: 6,04 | Přečteno: 357x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Korych

Evropské prostředky a jak je využít

V médiích se co chvíli objeví článek či reportáž o problémech s čerpáním prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie. V souvislosti s těmito debatami se neustále hovoří o tom, jak efektivně Česká republika z těchto fondů čerpá, avšak pod pojmem efektivita bývá často prezentováno kvantitativní kritérium čerpání prostředků EU. Efektivita čerpání těchto prostředků má však jeden mnohem důležitější aspekt a to skutečnost, na jaké konkrétní projekty peníze směřují a zda tyto projekty mohou zejména ze středně a dlouhodobého hlediska zvýšit ekonomickou či sociální úroveň České republiky a její konkurenceschopnost v globalizovaném světě.

9.2.2013 v 12:27 | Karma: 6,41 | Přečteno: 341x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 716x
Absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové (obor Politologie), přičemž v současné době působí jako právník ve veřejné sféře.

Seznam rubrik